8 Kasım 2008 Cumartesi

ADİ FİG TARIMI

FİĞ TARIMI
Fiğin, Adi fiğ, tüylü fiğ, macar fiği olmak üzere üç türü vardır. Adi fiğ, yurdumuzda en çok yetiştirilen yem bitkilerinden birisidir. Genel olarak kıyı bölgelerimizde yeşil ve kuru ot için, iç bölgelerimizde ise dane için yetiştirilir. Otu çok lezzetli ve besleyici olduğu için her hayvanın beslemesinde rahatlıkla kullanılır. Özellikle süt hayvanları için uygun bir yemdir.
Adi fiğ hemen her toprakta yetişebilir. Ancak derin, kalkerli, killi ve verimli topraklarda yüksek verim alınır. Kumlu, hafif topraklarda çok iyi gübreleme ile tatmin edici bir verim alınabilir.
Fiğ ekilecek tarla derince sürüldükten sonra, birkaç kez diskaro veya tırmık geçilerek sürülür. Kıyı bölgelerde ana ürün kaldırıldıktan sonra tarlanın durumuna göre toprak işlemesi yapılır. Çok otlu ve sert topraklarda derin sürümden sonra toprak yüzeyi çeşitli aletlerle ufalanır. Hafif bünyeli ve temiz tarlalarda ise fazla bir toprak işlemesi yapılmadan ekime başlanabilir.
Fiğin ot için en uygun biçim zamanı, toprağa yakın birkaç baklanın tam şeklini aldığı ve tohumların dolduğu dönemdir. Bu dönemde hem ot kalitesi hem de ot verimi yüksektir. Fiğin tahıllarla karışık ekiminde durum farklıdır. Fiğin çiçeklenme, tahılın başlık çıkartma dönemi ot üretimi için uygun zamandır. Silo yemi üretimi için ise tahılların süt olum, fiğin bakla doldurma döneminde biçim yapılmalıdır. Kurak bölgelerde fiğden dekarda da 750-1000 kg yeşil ot veya 200-250 kg kuru ot elde edilir. Tahıllarla karışık ekimde kuru ot verimi dekara 400-450/kg’a çıkabilir.

Hiç yorum yok:

Google
eXTReMe Tracker