29 Aralık 2007 Cumartesi

ÇİM ALANI OLUŞTURMAK

ÇİM ALANI OLUŞTURMAK

1- Çim alanı yapılacak toprağa, 5 m2 için 1 çuval hayvan gübresi konur.

2- Toprağı 15-20 cm derinliğide bellenir,çapalanır. Gübre iyice karıştırılır.

3- Bir hafta boyunca sulanır. Çıkan otlara herbisit (bitki öldürücü ilaç) atılır. Veya elle köklerinden sökerek temizlenir.

4- Mümkünse toprağın asitliği ölçülür.

Asitlik ölçmek için:

a- Laboratuar malzemesi satan bir dükkandan pH metre alınır.

b- Bir miktar toprak, saf suyla karıştırılır.

c- pH metre bu karışıma konur

5- Asitlik 6'dan az ise toprağa yanmış kireç veya dolomit karıştırılır. 7'den yüksek ise hayvan gübresi daha bol konur, sulama sık yapılır.

6- Tohum ekilecek yer 25 kg'lık bir silindirle düzlenir. Amaç toprağı düzlemektir. Başka malzemeler de kullanılabilir.

7- m2 başına 50-100 g çim tohumu atılır.

8- Üzerleri 0,5-1 cm kalınlığında toprak ile kapatılır. (Dikkat: Bu toprak kalın olursa çıkış kötü olur. İnce olursa tohumlar kurur)

9- Çim gübresi atılır (Dikkat: Bu bir suni gübredir. Suni gübreler 5-5-3 veya 15-15-15 şeklinde adlandırılır. Çim gübresindeki ilk sayı en büyük olmalıdır. Örnek: 15-10-5 Son sayı sıfır olabilir)

10- Tohumlar çimlenene kadar toprak nemli tutulmalıdır. Bu amaçla sık sulama yapılır. Çimlenmeden sonra sulama sayısı azaltılıp, sulama süresi arttırılabilir. (Sulama zamanını belirlemek için: Elinizi toprağa değdirin. Nemli değilse sulayın)

11- 6 hafta kadar çimleri biçmeyin. Sonra (yazın) her 15 gün veya ayda bir çimlerinizi biçebilirsiniz. Kışın biçim gerekmez.

Bahçe ile ilgili kitap önerilerimiz:
KULLANILACAK TOHUM TÜRÜ

Ege ve Akdeniz için en uygun çim türü Festuca Rubra'dır. Toprağı tam kaplar, tuzluluğa, kuraklığa, hastalıklara, çiğnenmeye dayanıklıdır. Sadece Festuca Rubra kullanabilirsiniz. Tek tür kullanırsanız çimleriniz aynı renk olur ve hoş gözükür. Ancak her zaman karışımlar daha başarılı ve kolaydır. Çünkü toprağı ve güneşi tam kullanırlar.

Dünyanın en iyi çimi ise lollium perenne'dir. Her ne kadar Ege ve Akdeniz Bölgesine pek uygun değilse de mutlaka karışımlara girmelidir.

Poa pratense ise soğuk bölgelere uygundur ancak çiğnenmeye çok mukavimdir.

Bermuda çimi ise sıcağı ve kurağı sever. Çiğnenmeye dayanıklıdır. Ancak kışın soğukta sararır. Gölge alanlarda gelişmez. Tam güneş almalıdır.

Bu bilgiler ışığında çim alanlarınızı oluşturacak çim karışımları yapabilirsiniz. Piyasalardaki hazır karışımları da alabilirsiniz ancak yukarıdaki bilgilere dikkat edin. Her türlü sorunuzu bize sorabilirsiniZ

Hiç yorum yok:

Google
eXTReMe Tracker